SZC logo

Győri Szakképzési Centrum

OM kód: 203037/014 | 9025 Győr, Cinka Panna utca 2.

Intézmény logo

Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. jún. 12.


admin

    Drog ellenes világnap

    Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés, és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év JÚNIUS 26-án kerül megtartásra a Kábítószer-ellenes Világnap.

    Drog ellenes világnap

    Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés, és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án kerül megtartásra a Kábítószer-ellenes Világnap.

    Célja a kábítószer fogyasztás visszaszorítása, és felhívni a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelős.

    A kábítószer birtoklását, fogyasztását és kereskedelmét Magyarországon a törvény szigorúan tiltja és bünteti.

    A kábítószerek és a különböző tudatmódosító szerek közös tulajdonsága, hogy a használónak olyan élményt nyújtanak, amellyel arra sarkallják, hogy újra és újra át akarja élni ezeket az élményeket.

     

    Az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek, nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk, rövid-, és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, az idő-, és fájdalomérzékelése, elveszítheti önkontrollját. Kábítószer általi befolyásoltságra utal például az ingerlékenység, közöny vagy éppen

    ok nélküli eufória, figyelemhiány, zavart beszéd, alvászavar, koordinációs zavarok, indokolatlan rettegés, hallucináció, valamint olyan fizikális tünetek, mint a tűszúrás helye, hallucinogének okozta tág pupillák, ópiumok okozta szűkebb pupillák, étvágytalanság, fogyás, szürke arc, szájszárazság, orrfolyás. A következmények beláthatatlanok, végzetesek lehetnek.

    Ha drogproblémái vannak forduljon szakemberhez, kérjen segítséget.

    Ha arra gyanakszik, hogy környezetében valaki kábítószert használ, a legjobb, amit

    tehet, hogy szakszerű segítséget kér. Drogrehabilitációs otthonok, drogambulanciák, pszichiáterek, kórházi addiktológiai és pszichiátriai rendelések segítenek a drogfüggőkön, érdeklődjön háziorvosától, hogy lakóhelyén milyen típusú ellátás érhető el.

    Néhány intelem a szórakozóhelyi magatartásra:

    Szórakozóhelyen soha ne fogadjon el idegentől felbontott flakonból, üvegből vagy pohárban kínált italt!

    Az asztalán soha ne hagyjon pohárban, felbontott üvegben italt!

    A társaság tagjai figyeljenek egymásra! Amennyiben társuk szokatlan állapotba kerül, hívjanak mentőt, ne hagyják magára, ne bízzák ismeretlenekre!

     

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Bercsényi Emlékérem

    Bercsényi Emlékérem

    Pedagógusnap alkalmából a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskola emlékérmét vehette át Kiss Mária, a MÁV Pályaorientáció és toborzás szervezetének vezetője. Az intézményigazgató, Németh Zsolt szerint kollégánk meghatározó munkát végzett a képzés működtetésében, irányításában, koordinálásában, messzemenően figyelve a tanulók és az iskola érdekeire és a vállalat igényeire.

    2024. júl. 25.


    máv-volán magazin

    Elismerést kapott Németh Zsolt

    Elismerést kapott Németh Zsolt

    A Győri SZC Bercsényi Miklós Technikumának igazgatója – megelőzőleg többek között, de kiemelten Magyar Arany Érdemrenddel is elismert intézményvezetője -, két évtizednyi intézményvezetői munka és a pályán töltött közel negyvenöt év után, a nyugdíjba vonulása közeledtével részesült az elismerésben.

    2024. jún. 24.


    kisalfold.hu

    Párizsra is készültek a győri Bercsényiben

    Párizsra is készültek a győri Bercsényiben

    Az ország második legjobb sportiskolája címet elnyert győri Bercsényi Technikumban ebben a tanévben ünneplik a sportképzés 50. évfordulóját.

    2024. máj. 24.


    kisalfold.hu


    Partnereink

    SZC logo

    Győri Szakképzési Centrum


    Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum

    9025 Győr, Cinka Panna utca 2.

    Telefon: +36 96 529 520

    E-mail: bercsenyi@bercsenyi.eu

    OM azonosító: 203037/014


    2024Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum